diumenge, 2 de desembre del 2007

shiatsu


En el shiatsu s’hi fonen arts, tradicions filosòfiques i formes de guarició antiquíssimes.

És un mètode per preservar i readquirir la salut reequilibrant els sistemes de comunicació energètica del cos. En la medicina oriental totes les malalties, símptomes i condicions es consideren relacionades amb una descompensació de l’equilibri energètic de la persona. Això val per a tots els aspectes, tant lligats al cos físic, com a les emocions, a la ment o a l’espiritualitat.

La medicina oriental entén l’estructura de l’ésser humà com un sistema en constant moviment d’energia, ki, que flueix per tot el cos a través de canals anomenats meridians. El shiatsu influencia el moviment de l’energia, en preservar i reequilibrar el flux mitjançant diversos tipus de pressions. També s’utilitzen tècniques d’estirament i d’ajustaments estructurals per obtenir l’harmonització de tot el cos.

S’usa un instrument simple i fonamental: les mans.
El tacte és l’essència del shiatsu. La mà és l’extensió del nostre cor. Mitjançant el tacte, s’activa l’innat mecanisme d’autoguariment. D’aquesta manera ve induïda una sensació de gran benestar en el cos-ment-esperit, mentre s’inicia un ampli i complex camí d’autoconeixement i desenvolupament.LA RELACIÓ EMOCIONAL DELS MERIDIANS

Els meridians recorren el nostre cos físic, però també ens parlen de les nostres emocions. Això fa que emocions mantingudes durant massa temps puguin ocasionar petites alteracions o obstruccions en els meridians.

Els pulmons i l’intestí gros són els òrgans que ens permeten filtrar el ki de l’univers, respirem agafant l’oxigen i expulsant el diòxid de carboni. Cada vegada que respirem abracem la vida.

La melsa i l’estómac digereixen els aliments. Necessitem aliments per poder créixer i necessitem afecte per sentir-nos saciats de les nostres necessitats afectives. Però també tenim fam d’informació i de coneixements. Sempre seran les nostres ganes les que ens empenyeran endavant.

El cor i l’intestí prim són els responsables de la integració dins de la nostra persona dels aliments digerits. El cor rep les emocions i les sent i es capaç d’interioritzar-les i d’expressar-les.

El mestre del cor i el triple reescalfador tenen una missió de protecció i redistribució. El mestre del cor ajuda el cor en la gestió de les emocions. Si hi ha una emoció durant massa temps o d’una intensitat massa forta se n’encarrega el mestre del cor, i així el cor pot continuar fent la seva important feina.

Els ronyons i la bufeta distribueixen l’aigua per tot el cos i controlen els nivells d’energia. Puc sentir l’esgotament per tota l’esquena o la por a les cames, que em convida a la fugida. També és el coratge i la força de voluntat que em fan tirar endavant i em permeten aconseguir les meves fites.

El fetge i la vesícula biliar controlen els flancs. La seva feina és prendre decisions, sospesar les possibilitats per poder prendre una direcció .


Núria Coral Ferrer.
Fisioterapeuta col·legiada núm. 1944.
Formada en shiatsu masunaga per l’Escola Internacional de Shiatsu de Màntua, Itàlia.